18 paź KKZ Pszczelarz: kwalifikacja R.04 – prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy – Pszczelarz: kwalifikacja R.4 – Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Informacje ogólne
- Kurs obejmuje 557 godzin dydaktycznych
- Kurs prowadzony przez doświadczoną kadrę według programu opierającego się na realizacji obowiązującej podstawy programowej MEN
- Zajęcia odbywają się w trybie zaocznym.
- Praktyka zawodowa w ilości 80 godzin – w pasiekach przydomowych oraz pasiekach zarodowych. Współpracujemy między innymi z Zespołem Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach i Zakładem Hodowli Matek w Czerminie.
Uwaga:
Kurs uprawnia do nabycia kwalifikacji pszczelarza, nadających absolwentowi uprawniania rolnicze zgodnie z wymogami Ministerstwa Rolnictwa oraz ARiMR.
Celem kursu jest zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu:
- prowadzenia pasieki metodami tradycyjnymi i ekologicznymi;
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej i pszczelarskiej;
- prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich
Charakterystyka zawodu:
Pszczelarz jest idealnym zawodem dla osób lubiących prace na świeżym powietrzu oraz przebywanie w ciągłym kontakcie z przyrodą.
Nauka tego zawodu usprawnia zręczność manualną, czucie dotykowe oraz koordynację wzrokowo-ruchową, a także wyostrza zmysł węchu i smaku. Należy pamiętać również, że praca w pszczelarstwie to w wielu przypadkach duży wysiłek fizyczny. Istnieje też duże narażenie na pożądlenie przez pszczoły. Pracę tę wykonuje się w odzieży ochronnej, co bywa uciążliwe zwłaszcza w gorące dni. Praca jest pracą sezonową dostosowaną do naturalnego, odwiecznego tempa rozwoju rodziny pszczelej.
Absolwent potrafi:
- określać przyrodnicze i gospodarcze znaczenie chowu i hodowli pszczół,
- oceniać warunki przyrodnicze, ekonomiczne i społeczne produkcji rolniczej, ze szczególnym uwzględnieniem pszczelarstwa,
- dobierać kierunki produkcji pszczelarskiej,
- prowadzić pasiekę, stosując odpowiednie technologie w zależności od bazy pożytkowej, prowadzonej gospodarki pasiecznej, wielkości produkcji i potrzeb konsumentów,
- wyposażać pasiekę, a także obsługiwać podstawowe maszyny i urządzenia stosowane w produkcji pszczelarskiej,
- pozyskiwać, konserwować i przechowywać produkty pszczele,
- przygotowywać produkty pszczele do odkładów,
- rozpoznawać, zapobiegać i zwalczać stany anormalne w rodzinie pszczelej, choroby pszczół i szkodniki produktów pszczelich,
- planować i wykonywać zabiegi składające się na technologię produkcji roślinnej,
- planować i wykonywać zabiegi składające się na technologię produkcji zwierzęcej,
- stosować rachunek ekonomiczny w działalności gospodarczej,
- prowadzić uproszczoną rachunkowość,
- komunikować się z uczestnikami procesu pracy,
- uczestniczyć w prawidłowym wykorzystaniu środków pomocowych dla pszczelarstwa,
- prowadzić działalność gospodarczą.
Wymagania względem uczestników:
Warunkiem uczestnictwa w kursie jest:
- Ukończenie 18-go roku życia;
- Brak przeciwwskazań lekarskich do udziału w kursie oraz wykonywania zawodu.
Egzamin
Warunkiem otrzymania tytułu zawodowego jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie organizowanego przez Okręgową Komisje Egzaminacyjną w Krakowie.
Egzamin składa się z:
- Części pisemnej – test składający się z 40 pytań. Wynik pozytywny otrzymuje się po uzyskaniu min 50 %
- Części praktycznej – zadanie do wykonania praktycznego. Wynik pozytywny otrzymuje się po uzyskaniu min 75 %.
Informacje dodatkowe:
- Na prośbę uczestnika kursu wydawane będą stosowne zaświadczenia do ZUS, KRUS i innych instytucji;
- Rekrutacja bez egzaminów, decyduje kolejność zgłoszeń;
- W trakcie nauki odbywają się również zajęcia praktyczne, przygotowujące do przyszłej pracy i zdania egzaminów zawodowych.
PRACA:
W przyszłości po ukończeniu kursu absolwent może szukać pracy w firmach produkcyjnych i usługowych zajmujących się wytwarzaniem oraz przetwarzaniem miodu i innych produktów pszczelich, w przedsiębiorstwach zajmujących się chowem i hodowlą pszczół. Absolwent będzie mógł również samemu prowadzić pasiekę pszczelą.