Kwalifikacja R.17 – Organizacja i nadzór produkcji rolniczej i pszczelarskiej

Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy – kwalifikacja R.17

 

Kurs kierowany jest do osób chcących podwyższyć kwalifikacje zawodowe Pszczelarza (kwalifikacja R.4) do poziomu Technika Pszczelarza.

 

    1. Informacje ogólne

  •    KKZ  (kwalifikacja R.17) obejmuje 355 godzin dydaktycznych, trwa 5 miesięcy
  •    Kurs prowadzony przez doświadczoną kadrę według programu opierającego się na realizacji obowiązującej podstawy programowej MEN
  •    Zajęcia odbywają się w trybie zaocznym.
  •    Zajęcia praktyczne – w pasiekach przydomowych, a także pasiekach zarodowych. Współpracujemy między innymi z Zespołem Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach i Zakładem Hodowli Matek w Czerminie.

 

  2. Celem kursu jest poszerzenie wiedzy i umiejętności praktycznych uzyskanych na kwalifikacji R.4 z   zakresu:

  •    prowadzenia pasieki metodami tradycyjnymi i ekologicznymi;
  •    wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;
  •    prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej i pszczelarskiej;
  •    prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich.

 

   3. W trakcie kształcenia słuchacz kursu nabywa umiejętności z zakresu:

  •    technologii produktów pszczelich;
  •    organizacji produkcji pszczelarskiej;
  •    organizacji produkcji rolniczej;
  •    działalności gospodarczej w pszczelarstwie;
  •    prowadzenia produkcji pasiecznej.

 

  4. Wymagania względem uczestników:

Warunkiem uczestnictwa w kursie jest:

  •     Ukończenie 18-go roku życia;
  •     Potwierdzona kwalifikacja R.4 – Prowadzenie produkcji pszczelarskiej;
  •     Brak przeciwwskazań lekarskich do udziału w kursie oraz wykonywania zawodu.

 

  5. Egzamin

Warunkiem otrzymania tytułu zawodowego jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie organizowanego przez OKE w Krakowie.

Egzamin składa się z:
  • Części pisemnej – test składający się z 40 pytań. Wynik pozytywny otrzymuje się po uzyskaniu min. 50 %
  •  Części praktycznej – zadanie do wykonania praktycznego. Wynik pozytywny otrzymuje się po uzyskaniu min. 75 %.

 

  6. Informacje dodatkowe:

  •    Na prośbę uczestnika kursu wydawane będą stosowne zaświadczenia do ZUS, KRUS, MOPS i innych instytucji;
  •    Rekrutacja bez egzaminów, decyduje kolejność zgłoszeń;
  •   W trakcie nauki odbywają się również zajęcia praktyczne, przygotowujące do przyszłej pracy i zdania egzaminów zawodowych.

 

Absolwent po ukończeniu Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego i uzyskaniu tytułu Technika Pszczelarza (kwalifikacja R.17 i R.4)  ma uprawnienia do:

  • podejmowania pracy w firmach specjalizujących się w produkcji i przetwarzaniu miodu oraz innych produktów pszczelich,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej (pasieka lub indywidualne gospodarstwo rolne).