19 paź Kwalifikacja R.17 – Organizacja i nadzór produkcji rolniczej i pszczelarskiej
Posted at 10:06h
in News
Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy – kwalifikacja R.17
Kurs kierowany jest do osób chcących podwyższyć kwalifikacje zawodowe Pszczelarza (kwalifikacja R.4) do poziomu Technika Pszczelarza.
1. Informacje ogólne
- KKZ (kwalifikacja R.17) obejmuje 355 godzin dydaktycznych, trwa 5 miesięcy
- Kurs prowadzony przez doświadczoną kadrę według programu opierającego się na realizacji obowiązującej podstawy programowej MEN
- Zajęcia odbywają się w trybie zaocznym.
- Zajęcia praktyczne – w pasiekach przydomowych, a także pasiekach zarodowych. Współpracujemy między innymi z Zespołem Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach i Zakładem Hodowli Matek w Czerminie.
2. Celem kursu jest poszerzenie wiedzy i umiejętności praktycznych uzyskanych na kwalifikacji R.4 z zakresu:
- prowadzenia pasieki metodami tradycyjnymi i ekologicznymi;
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej i pszczelarskiej;
- prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich.
3. W trakcie kształcenia słuchacz kursu nabywa umiejętności z zakresu:
- technologii produktów pszczelich;
- organizacji produkcji pszczelarskiej;
- organizacji produkcji rolniczej;
- działalności gospodarczej w pszczelarstwie;
- prowadzenia produkcji pasiecznej.
4. Wymagania względem uczestników:
Warunkiem uczestnictwa w kursie jest:
- Ukończenie 18-go roku życia;
- Potwierdzona kwalifikacja R.4 – Prowadzenie produkcji pszczelarskiej;
- Brak przeciwwskazań lekarskich do udziału w kursie oraz wykonywania zawodu.
5. Egzamin
Warunkiem otrzymania tytułu zawodowego jest uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie organizowanego przez OKE w Krakowie.
Egzamin składa się z:
- Części pisemnej – test składający się z 40 pytań. Wynik pozytywny otrzymuje się po uzyskaniu min. 50 %
- Części praktycznej – zadanie do wykonania praktycznego. Wynik pozytywny otrzymuje się po uzyskaniu min. 75 %.
6. Informacje dodatkowe:
- Na prośbę uczestnika kursu wydawane będą stosowne zaświadczenia do ZUS, KRUS, MOPS i innych instytucji;
- Rekrutacja bez egzaminów, decyduje kolejność zgłoszeń;
- W trakcie nauki odbywają się również zajęcia praktyczne, przygotowujące do przyszłej pracy i zdania egzaminów zawodowych.
Absolwent po ukończeniu Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego i uzyskaniu tytułu Technika Pszczelarza (kwalifikacja R.17 i R.4) ma uprawnienia do:
- podejmowania pracy w firmach specjalizujących się w produkcji i przetwarzaniu miodu oraz innych produktów pszczelich,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej (pasieka lub indywidualne gospodarstwo rolne).